top of page

 4 daagse Basiscursus Teken je gesprek - Licht Verstandelijke Beperking

Het visualiseren van gedrag, gedachten en faalangst bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB)

Voor iedereen die kinderen (vanaf circa 9 jaar), jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking begeleidt. Deze vierdaagse cursus wordt gevolgd door mensen die vooral met met volwassenen/jongeren/kinderen met een LVB werken.

Teken je gesprek biedt mensen met LVB een overzicht en ordening die met gewone, verbale gesprekken veel moeilijker te bereiken is. Je zult merken dat door samen met de cliënt het op een schematische manier optekenen van zijn gedrag, gedachten en gevoelens, deze meer ruimte in zijn hoofd krijgt om tot inzicht en een oplossing te komen. Er ontstaat namelijk ruimte in het werkgeheugen, waardoor de reflectie capaciteiten verbeteren.

In deze cursus leer je hoe je gesprekken visueel kunt maken aan mensen met een licht verstandelijke beperking die wel enigszins kunnen lezen.  (er wordt namelijk ook gebruik gemaakt van geschreven teksten)

 

Het uitgangspunt van  Teken je gesprek is: 'een ander helpen zichzelf te helpen'. Er is veel ruimte en aandacht voor de autonomie van de cliënt of de leerling. Daarbij hoort dat je deze ook de regie geeft. Waar iemand met normale intelligentie dit doorgaans  aan kan, heeft een LVB-er zo nu en dan wat meer sturing nodig. We streven in Teken je gesprek met iemand met een licht verstandelijke beperking naar een begeleidingssituatie waarin volgen afgewisseld wordt met sturen; loslaten afgewisseld wordt met onder je hoede nemen en iemand faciliteren naast het voor iemand regelen.

Tip: In plaats van deze 4 daagse cursus TJG LVB, kun je  ook eerst de reguliere

3 daagse Basiscursus Teken je gesprek doen en daarna de aanpassingen leren op een verdiepingsdag LVB.

 

 

Prijs 845,- euro per persoon.

 

Inclusief: Stiften, A3 schetsboek, 1 set helpende gedachtenkaartjes, rode en groene gevoelenskaart, kwaliteiten en vaardigheden kaart + de kaartjes set: Wat voel je? Wat denk je?  Stappenplannen van de sjablonen.  Koffie, thee en lunch.

Exclusief boeken: Teken je gesprek over gedrag en gedachten.

 

Resultaat

 • Na de cursus ben je in staat om, vanuit de basishouding, gesprekstekeningen
  te maken over allerlei dagelijkse problemen, uitdagingen en successen. 

 • Je ontvangt een certificaat.

 • Je ontvangt van alle behandelde sjablonen handige stappenplannen.

 • Het SKJ heeft deze 4 daagse cursus geaccrediteerd met 33 punten. Let op: alleen voor jeugdzorgwerkers en jeugd- en gezinsprofessionals. De accreditatie is niet geldig  voor NIP/NVO geregistreerden.

 

Hoe werkt het

De cursus is vooral praktijkgericht. Er wordt veel geoefend met de basishouding en het tekenen van gesprekken. Het is zeer waardevol zelf te ervaren wat het effect van een goede basishouding is.  

Je krijgt van alle sjablonen handige stappenplannen. De sjablonen zijn simpel en logisch, maar in de praktijk blijkt dat het bij het maken van je eerste tekeningen fijn is om direct feedback en hulp te krijgen.

Tussen de 4 cursusdagen zit steeds een aantal weken. Het is noodzakelijk om in de tussentijd, met de in de les behandelde sjablonen, te oefenen

Programma

Basisprincipes van Teken je gesprek. Een eerste gesprek en een concrete situatie visualiseren.

 • Je ervaart zelf wat de basishouding voor effect heeft op zowel jou als begeleider maar ook als onderzoeker.

 • Je leert de basisprincipes van Teken je gesprek gebruiken: de visie, de symbolen en kleuren.

 • Je leert hoe je een getekend eerste gesprek voert.  Hoe kun je middels visualisatie iemand er toe bewegen om verantwoordelijkheid te nemen en zelf te reflecteren op de eigen situatie of het probleem?

 • De ketting van gebeurtenissen: Een concrete gebeurtenis onderzoeken en visualiseren. Wat is er precies gebeurd, gedacht en gevoeld? 
  Extra: Je leert de aanpassingen die soms nodig  zijn voor mensen met een LVB.
   

Nieuw gedrag aanleren, veranderingsproces verstevigen en begeleiden.

 • Nieuw, blijvend gedrag aanleren - nieuw gedrag bepalen en uittekenen.

 • De positieve intentie; de bedoeling van iemands gedrag - wat is het? Wat is het belang ervan? Hoe kun je deze intentie van de probleemdrager achterhalen?

 • Bewustwording stimuleren bij de probleemdrager over de voordelen en de nadelen van het oude en het nieuwe gedrag.

 • Het proces van veranderen begeleiden.
  Hoe leg je met een tekening uit aan mensen die midden in een verander proces zitten, dat anderen nog niet altijd zo positief reageren als ze graag zouden willen en verdienen? Hoe help je ze dit te dragen en geef je vertrouwen dat het beter zal worden?

 • extra: staat niet in de boeken van Teken je gesprek: het actie-sjabloon: hoe visualiseer je de acties die iemand wel zou willen doen.

       Extra: Je leert de aanpassingen die soms nodig  zijn voor mensen met een LVB.

Het helpen veranderen van gedachten; De mindset. Het analyseren en vieren van dat wat er goed gegaan is.

 • Je leert hoe je op een effectieve, visuele manier samen met de onderzoeker tot de kern van zijn probleem komt. Het sjabloon dat ontstaat, laat bovendien ook zien dat een probleem zich niet altijd voordoet.

 • Je leert het sjabloon maken waarop de probleemdrager zelf kan zien op welke manier zijn mindset van invloed is op zijn gevoel en gedrag. Het sjabloon biedt duidelijke mogelijkheden om een ander, passende, mindset aan te nemen.

 • Je leert een gesprekstekening maken over wat er goed is gegaan.

succes LVB vb 1.jpg

Investering

 • Prijs vierdaagse training:
  845 euro per persoon.

 • Inclusief: stiften, A3 schetsboek, versimpelde helpende gedachte kaartjes, handige LVB-aangepaste stappenplannen van alle sjablonen van de cursus.
   

 • Zelf aan te schaffen: het boek Teken je gesprek over gedrag en het boek Teken je gesprek over gedachten.
   

 • Studiebelasting: 40 studie uren (lezen boeken en oefenen van de sjablonen in eigen (werk) omgeving). 

Studieplek tegen gereduceerd tarief: 

Reacties van deelnemers:

Top cursus; een goeie afwisseling tussen uitleg en zelf aan de slag gaan! Door je eigen dingen te onderzoeken ervaar je hoe Teken je gesprek kan werken en helpen. Ik geef een 10!

Miranda Olde Heuvel - wijkcoach

Heldere, waardevolle manier om  LVB'ers te coachen. De oplossing komt bij henzelf vandaan. Ik geef een 9!

Irene Voogd - docent en coach op een praktijkschool

Het was een leerzame, praktische en waardevolle training. Iets dat ik in mijn werk ook echt goed kan gebruiken. Ik geef een 9!

Maatschappelijk werker bij Jarabee

Ik was verrast dat ik Teken je gesprek zo vaak kon gebruiken in mijn gezin met kinderen met autisme en een LVB. Het is fijn om een middel te hebben om verschillende alledaagse uitdagingen te kunnen bespreken. Hier ben ik erg dankbaar voor!

Gezinshuis ouder, Judith

 

 

bottom of page