top of page

4-daagse Basiscursus Teken je gesprek over gedrag, gedachten en faalangst + ruime aandacht voor de theoretische achtergrond van de methode (meer dan in de algemene basiscursus)

 

Voor iedereen die kinderen (vanaf circa 7 jaar), jongeren en volwassenen begeleidt. En naast het leren van de methode zich intensiever wil verdiepen in de theoretische achtergronden + overtuigingen.

Prijs 845 euro per persoon.

Inclusief: Stiften, A3 schetsboek, 1 set helpende gedachtenkaartjes, rode en groene gevoelenskaart, kwaliteiten en vaardigheden kaart en handige stappenplannen van alle sjablonen van de cursus. Koffie, thee en lunch.

Exclusief boeken: Teken je gesprek over gedrag en gedachten.

 

Resultaat

 • Na de cursus ben je in staat om, vanuit de basishouding, gesprekstekeningen
  te maken over allerlei dagelijkse problemen, uitdagingen en successen. 

 • Je weet waar de methode op gebaseerd is. (theorie en overtuigingen)

 • Je ontvangt een certificaat.

 • Je ontvangt van alle sjablonen handige stappenplannen.

 • Het SKJ heeft deze cursus geaccrediteerd met 33 punten. Let op: alleen voor jeugd zorgwerkers en jeugd- en gezinsprofessionals. De accreditatie is niet geldig  voor NIP/NVO geregistreerden.

Hoe werkt het

De cursus is praktijk en theoretisch gericht:

Praktisch: er wordt veel geoefend met de basishouding en het tekenen van gesprekken. Het is zeer waardevol zelf te ervaren wat het effect van een goede basishouding is.  

Theoretisch: Adinda de Vreede (bedenker Teken je gesprek) zal uitleggen wat de theoretische achtergrond van de methode is. Ze zal vertellen hoe de sjablonen ontstaan zijn. Er zal dieper ingegaan worden op de overtuigingen waar vanuit zij Teken je gesprek ontwikkeld heeft. 

Ook zullen er casussen besproken en getoond worden, waarin je de loop van een begeleidingstraject en het resultaat kunt zien.

Je krijgt van alle sjablonen handige stappenplannen. De sjablonen zijn simpel en logisch, maar in de praktijk blijkt dat het bij het maken van je eerste tekeningen fijn is om direct feedback en hulp te krijgen.

Het is noodzakelijk om tussen de cursusdagen met de in de les behandelde sjablonen, te oefenen en de theorie door te nemen.

Programma

Algemeen en in alle lessen: Je leert uitgebreid over de theoretische onderbouwing van Teken je gesprek en de overtuigingen die de basis van de sjablonen en de aanpak vormen.

Dag 1: Basisprincipes van Teken je gesprek. Een eerste gesprek en een concrete situatie visualiseren.

 • Je ervaart zelf wat de basishouding voor effect heeft op zowel jou als begeleider maar ook als onderzoeker en welke onderbouwing daar aan ten grondslag ligt.

 • Je leert de basisprincipes van Teken je gesprek: de visie, de symbolen en kleuren, en waar die vandaan komen.

 • Je leert hoe je een getekend eerste gesprek voert.  Hoe kun je middels visualisatie iemand er toe bewegen om verantwoordelijkheid te nemen en zelf te reflecteren op de eigen situatie of het probleem?

 • De ketting van gebeurtenissen: Een concrete gebeurtenis onderzoeken en visualiseren. Wat is er precies gebeurd, gedacht en gevoeld? 
   

Dag 2: Nieuw gedrag aanleren

 • Nieuw, blijvend gedrag aanleren - nieuw gedrag bepalen en uittekenen.

 • De positieve intentie; de bedoeling van iemands gedrag - wat is het? Wat is het belang ervan? Hoe kun je deze intentie van de probleemdrager achterhalen?

 • casus bespreken
   

Dag 3: Veranderingsproces verstevigen en begeleiden.

 • Het proces van veranderen begeleiden.

 • Bewustwording stimuleren bij de probleemdrager over de voordelen en de nadelen van het oude en het nieuwe gedrag.

 • Hoe leg je met een tekening uit aan mensen die midden in een verander proces zitten, dat anderen nog niet altijd zo positief reageren als ze graag zouden willen en verdienen? Hoe help je ze dit te dragen en geef je vertrouwen dat het beter zal worden?

 • het actie-sjabloon: hoe visualiseer je de acties die iemand wel zou willen doen.

 • casus bespreken

Dag 4: Het helpen veranderen van gedachten; De mindset. Het analyseren en vieren van dat wat er goed gegaan is.

 • Je leert hoe je op een effectieve, visuele manier samen met de onderzoeker tot de kern van zijn probleem komt. Het sjabloon dat ontstaat, laat bovendien ook zien dat een probleem zich niet altijd voordoet.

 • Je leert het sjabloon maken waarop de probleemdrager zelf kan zien op welke manier zijn mindset van invloed is op zijn gevoel en gedrag. Het sjabloon biedt duidelijke mogelijkheden om een ander, passende, mindset aan te nemen.

 • Je leert een gesprekstekening maken over wat er goed is gegaan.

Teken je gesprek - gedrag en faalangst
Waar, wanneer en aanmelding: AGENDA

Investering:

 • Prijs vierdaagse training: 845,- euro per persoon.

 • Inclusief: Stiften, A3 schetsboek, helpende gedachtenkaartjes, rode en groene gevoelenskaart, kwaliteiten en vaardigheden kaart en handige stappenplannen van alle sjablonen van de cursus. Koffie, thee en lunch.

 • Zelf aan te schaffen: het boek Teken je gesprek over gedrag en het boek Teken je gesprek over gedachten.

 • Studiebelasting: 48 studie uren (lezen boeken en oefenen van de sjablonen in eigen (werk) omgeving). 

Studieplek tegen gereduceerd tarief: 

Reacties van deelnemers:

Teken je gesprek is een speelse en helpende manier om visueel de hulp te ondersteunen. Het is toepasbaar in verschillende situaties en bij verschillende doelgroepen.

Een aanrader voor iedereen! Ik geef een 9!

Erik Scholtens, gedragswetenschapper

Wat een leerzame en inspirerende cursus. Hetgeen wat je leert, kun je meteen inzetten en gebruiken in de praktijk. Top! Ik geef een 10!

Tanja Brak - kindercoach

Na de eerste cursusdag ben ik vandaag, om te oefenen met de methode, in gesprek gegaan met een ouder, die ik in begeleiding heb. Ik heb meteen al een hele goede ervaring opgedaan. De ouder heb ik in haar situatie al zo'n helder beeld kunnen geven en het zelf laten ontdekken. Dat allemaal dankzij deze goede methode. Het werkt echt!
Lydia Brookman, GGD Groningen

​Het lijkt zo simpel en vanzelf-sprekend maar.... wat een groot positief effect!
cursist

Heerlijk praktische cursus zonder onnodige poespas; I love it!

Sandra Koenderink

bottom of page