top of page

NIEUW: Verdiepingsdag Teken je gesprek

met een uitdagende groep

Voel je je wel eens handelingsverlegen in de uitdagende groep die je draait of wil jij als begeleider je collega’s hierbij ondersteunen, dan is deze training geschikt voor jou!

 

Voor leerkrachten (in groep 4 t/m 8), intern begeleiders, ambulant begeleiders, zorgcoördinatoren en gedragsspecialisten werkzaam in het primair en voortgezet onderwijs die ook de driedaagse cursus Teken je gesprek hebben gevolgd.

Kosten: 245 euro per persoon.

Resultaat

 •  Je ontvangt een certificaat
   

 • Accreditatie: Het SKJ heeft deze verdiepingsdag voor 9 punten in de opleidingsruimte geaccrediteerd.  Let op: alleen voor jeugd zorgwerkers en jeugd- en gezinsprofessionals. De accreditatie is niet geldig  voor NIP/NVO geregistreerden.
   

 • Na de verdiepingsdag weet je in welke fase de groep zich bevindt en welke werkvormen en sjablonen je daarbij kunt toepassen
   

 • Na de verdiepingsdag ben je in staat effectieve visuele gesprekken te voeren met een groep en de leerlingen te ondersteunen met problemen op het gebied van veiligheid, samenwerken, werken en opletten, regels en afspraken en luisteren en vragen
   

 • Na deze verdiepingsdag ben je in staat om in een moeilijke groep de groepssfeer te verbeteren met behulp van een handige handleiding en voorgedrukte sjablonen die het makkelijker maken om de gesprekken met de groep te voeren

 

 

 

Hoe werkt het

Iedere groep maakt in de groepsvorming een aantal fases door. Deze fases van groepsvorming worden in elke groep steeds opnieuw doorlopen, telkens als er sprake is van een nieuwe samenstelling of na bv. een vakantie. Dit is tevens een goed moment om opnieuw het groepsklimaat positief te beïnvloeden. Door actief aan de slag te gaan met groepsvorming weten we dat je na een tijdje een gezellige, goed werkende groep kunt hebben. In een goed werkende groep met een fijne sfeer, heb je minder kans op probleemgedrag en is het leerrendement hoger.

 

Na de verdiepingsdag kun je gelijk, de volgende dag, aan de slag in je groep met hetgeen je geleerd hebt. Tijdens de dag leer je hoe je de groep in beweging kunt krijgen om zich in te zetten voor een goede (werk)sfeer. Door Teken je gesprek met je groep te gaan doen zul je merken dat er heel snel een verlangen naar betere tijden ontstaat bij de leerlingen. De groeps-sjablonen van Teken je gesprek bieden een handzaam hulpmiddel, waarbij de leerlingen van de groep leren om verantwoordelijkheid te nemen en een verandering in werking te zetten. Teken je gesprek in de groep maakt onder andere gebruik van een handleiding en een voorgedrukt sjabloon. Daarnaast worden ‘bekende’ sjablonen ook voor een groep ingezet.

 

Programma

De inhoud van de dag is zowel theoretisch als praktisch van aard. Het juist gebruiken van de nieuwe sjablonen zal worden geoefend.

Gedurende deze dag zal de theorie over groepsvorming en groepsdynamica op een inspirerende Teken je gesprek manier met de dagelijkse praktijk verbonden worden.

 

Naast het theoretisch kader achter elk groepsproces wordt alles nog eens praktisch aangestipt m.b.v. ‘Teken je gesprek’ werkvormen en materialen. Tevens leer je welke bekende sjablonen je direct kunt toepassen in de praktijk.

 

Aan de orde komt o.a.:

 

 • Positieve beïnvloeding van het groepsproces:

  • Groepsfases die aan bod komen: oriënteren, normeren, presenteren, presteren en evalueren

   Bij elke fase:

o Theoretisch kader (kort). In welke fase zit de groep?

o Binnen elke fase toepasbare ’Teken je gesprek’ activiteiten/oefeningen die je met de groep kunt doen

o Toepasbare sjablonen om met de groep te doen

 

 • Het achterhalen van de positieve intentie van het gedrag in een groep

o Welke behoefte(n) heeft het individu? Voor welke rol kiezen zij en waarom?

 

 • Een 'moeilijke' groep resetten:

o Het onderzoeken met een groep van de (werk) sfeer (de 0-meting)

o De groep confronteren en laten verlangen naar betere tijden (analyse)

o Een bruikbare interventie inclusief handleiding en toepasbare sjablonen

 • De basishouding als begeleider van de groep:

o Wat zie jij? Hoe train je jezelf hierin? Verantwoordelijkheid nemen als professional

o Blinde vlekken

 • De groep in actie, de voortgang en evaluatie:

o De groep brengen naar een harmonische afronding

o Wie gaat wat doen? Actie sjablonen

o Werken met subgroepjes

o Successen vieren met de groep (eindmeting)

​​

SKJ_logo.png
Teken je gesprek

Investering

 • Prijs verdiepingsdag Teken je gesprek in de groep: 245,- euro per persoon.
  Inclusief: reader, sjablonen voor groepsonderzoek

 • Koffie, thee en lunch.

 • Studiebelasting: 8 studie uren.

  Gebruiksmateriaal: stiften en papier, is aanwezig. 

Studieplek tegen gereduceerd tarief: 

Reacties van deelnemers:

Weer zoveel nieuwe sjablonen/tools gekregen om met een groep (verder) aan de slag te gaan! Praktisch en direct te gebruiken. Mooie voorbeelden PO en VO!

Deze tool kan ik heel goed gebruiken in onze school!

bottom of page