top of page

4 daagse Basiscursus - autisme

Het visualiseren van gedrag, gedachten en faalangst bij mensen met autisme

​

Voor iedereen die kinderen (vanaf circa 7 jaar), jongeren en volwassenen met autisme begeleidt. Teken je gesprek biedt mensen met autisme een overzicht en ordening die met gewone, verbale gesprekken veel moeilijker te bereiken is. In deze cursus leer je over de aanpassingen van de sjablonen van Teken je gesprek, die we gemaakt hebben voor mensen met autisme. De begeleidingsmaterialen zijn aangepast en hebben een rustige lay out. Deze vierdaagse cursus wordt gevolgd door mensen die vooral met met volwassenen/jongeren/kinderen met autisme werken.

​

Tip: Komen de data van de cursus niet uit? In plaats van deze 4 daagse cursus TJG Autisme, kun je ook eerst de reguliere 3 daagse Basiscursus Teken je gesprek doen en daarna de aanpassingen leren op een verdiepingsdag autisme.

 

 

 

4 daagse cursus: Prijs 885,- euro per persoon.

 

Inclusief: Stiften, A3 schetsboek, 1 set helpende gedachtekaartjes, rode en groene gevoelenskaart, kwaliteiten en vaardigheden kaart en  stappenplannen van  de sjablonen.  Koffie, thee en lunch.

Exclusief boeken: Teken je gesprek over gedrag en gedachten.

 

Resultaat

  • ​Na de cursus ben je in staat om, vanuit de basishouding, gesprekstekeningen
    te maken over allerlei dagelijkse problemen, uitdagingen en successen. 

  • Je ontvangt een certificaat.

  • Je ontvangt van alle behandelde sjablonen handige stappenplannen.

  • Het SKJ heeft deze 4 daagse cursus geaccrediteerd met 33 punten
    Let op: alleen voor jeugdzorgwerkers en jeugd- en gezinsprofessionals. De accreditatie is niet geldig voor NIP/NVO geregistreerden.

 

Hoe werkt het

De cursus is vooral praktijkgericht. Er wordt veel geoefend met de basishouding en het tekenen van gesprekken. Het is zeer waardevol zelf te ervaren wat het effect van een goede basishouding is.  

Je krijgt van alle sjablonen handige stappenplannen. De sjablonen zijn simpel en logisch, maar in de praktijk blijkt dat het bij het maken van je eerste tekeningen fijn is om direct feedback en hulp te krijgen.

​Tussen de 4 cursusdagen zit steeds ongeveer 4 weken. Het is noodzakelijk om in de tussentijd, met de in de les behandelde sjablonen, te oefenen

Programma

Dag 1: Basisprincipes van Teken je gesprek. Een eerste gesprek en een concrete situatie visualiseren. Een begin maken met een verandering.

  • Je ervaart zelf wat de basishouding voor effect heeft op zowel jou als begeleider maar ook als onderzoeker.

  • Je leert de basisprincipes van Teken je gesprek gebruiken: de visie, de symbolen en kleuren.

  • Je leert hoe je een getekend eerste gesprek voert.  Hoe kun je middels visualisatie iemand er toe bewegen om verantwoordelijkheid te nemen en zelf te reflecteren op de eigen situatie of het probleem?

  • De ketting van gebeurtenissen: Een concrete gebeurtenis onderzoeken en visualiseren. Wat is er precies gebeurd, gedacht en gevoeld? 
     

Dag 2: Nieuw gedrag: bewustwording,   gedragsverandering begeleiden en verankeren.

  • Nieuw, blijvend gedrag aanleren - nieuw gedrag bepalen en uittekenen.

  • De positieve intentie; de bedoeling van iemands gedrag - wat is het? Wat is het belang ervan? Hoe kun je 'de bedoeling' van de probleemdrager achterhalen?

  • Bewustwording stimuleren bij de probleemdrager over de voordelen en de nadelen van het oude en het nieuwe gedrag.

  • Precies bepalen en visualiseren van het nieuwe gedrag
     

Dag 3: De gedachtenwereld: het visueel maken van gedachten. Angst concreet en visueel maken. En visueel plan maken om anders te doen of te denken

  • extra: staat niet in de boeken van Teken je gesprek: het actie-sjabloon: hoe visualiseer je de acties die iemand wel zou willen doen.

  • Je leert het sjabloon maken waarop de probleemdrager zelf kan zien op welke manier zijn gedachten van invloed zijn op zijn gevoel en gedrag. Het visuele overzicht biedt inzicht dat anders denken, een ander gevoel en ander resultaat oplevert.
     

Dag 4: Het vervolg van de begeleiding; het evalueren, analyseren en vieren van dat wat er goed gegaan is. Opstarten nieuwe onderzoeken.

  • Een nieuw onderzoek opstarten: visualiseren wanneer het goed gaat, en wanneer niet. Wanneer lukt het wel? En hoe komt dat?

  • Overzicht van alle sjablonen: wanneer zet je welk sjabloon in.

  • Je leert een gesprekstekening maken over wat er goed is gegaan.
    Extra: Levenslesjes: welke tekeningen kun je maken om mensen met autisme te leren over dagelijkse (sociale) situaties. 

Autonomie2_edited.jpg

Investering

  • Prijs vierdaagse training: 885 euro per persoon.

  • Inclusief: stiften, A3 schetsboek, groene helpende gedachte kaartjes, handige auti-aangepaste stappenplannen van alle sjablonen van de cursus.
    Speciaal autisme begelei-dingsmateriaal:
    A4 rode en groene gevoelenskaart .

  • Koffie, thee en lunch.

  • Zelf aan te schaffen: het boek Teken je gesprek over gedrag en het boek Teken je gesprek over gedachten.

  • Studiebelasting: 40 studie uren (lezen boeken en oefenen van de sjablonen in eigen (werk) omgeving). 

Studieplek tegen gereduceerd tarief: 

​

Reacties van deelnemers:

Een fijne, praktische training. Na de 1e lesdag boekte ik al geweldige resultaten bij mijn cliënten!

Selma Kransen

​

Teken je gesprek is zo verhelderend! Iedereen kan hier wat aan hebben!

Elise Breuer

​

Teken je gesprek is een mooie aanvulling op mijn werk als gezinshulpverlener. De hulpvraag wordt snel duidelijk en het helpt mij en de cliënt om bij het onderwerp te blijven.

Marga Vegt

​

Teken je gesprek heeft voor mij deuren geopend en ik zie nieuwe kansen voor mijzelf en de autistische cliënten met wie ik werk . Het gaf me veel herkenning en bevestiging dat er voor scholen en bedrijven nog veel kansen liggen om de kwaliteiten te zien en mogelijkheden te erkennen dat allerlei vaardigheden aan te leren zijn waardoor iemand beter en op een prettiger manier zijn plek kan vinden in de maatschappij.

een cursist

​

Ik ben er direct mee aan de slag gegaan met mijn ggz cliënten en het werkt als een trein! Ik doe geen gesprek meer zonder!

een cursist

​

bottom of page